Er was geen plaats voor hen

Rond de donkere dagen van Kerst zijn de winkelstraten versierd met kleurige lichtjes en liggen de winkels vol prachtige cadeaus. In de meeste huizen staan kerstbomen en overal hangt kerstverlichting voor de ramen. De kachel brandt, de kaarsen gaan aan en er staat meestal een overvloed aan lekkernijen op tafel. Wie weet nog waar Kerst echt over gaat?

Dit bericht is geplaatst op 01-01-2015

Uiteraard weten christenen wel waar het om draait. Het gaat immers om de geboorte van Jezus. Maar in veel kerken is dit ook vaak geromantiseerd met een prachtig stalletje vol kerstlichtjes en kaarsjes. Maar Zijn geboorte was in werkelijkheid een stuk minder fraai.  Veelal werd er stro over de verse mest gespreid om het af te dekken. Hoe erg zou het er gestonken hebben en hoe donker en bedompt zou het wel niet geweest zijn? En dat voor een zwangere vrouw die juist dáár moest bevallen. Nee, het was geen pretje! Dat wens je toch niemand toe? Maar het kon niet anders, want er was gewoon geen plaats voor hen. 

En dus werd de Koning der koningen, niet in een paleis geboren. Hij moest het doen met een voerbak in een stinkende donkere stal. Is het toeval dat Jezus daar werd geboren en zijn bedje een voerbak was? Ik geloof het niet! Integendeel zelfs, Hij identificeerde zich zo juist met de allerarmsten. Want daarvoor kwam Hij in deze wereld: om aan armen het evangelie te brengen, de zwakken terzijde te staan en om te zien naar wezen en weduwen (Jac. 1:27). Maar is het vandaag niet net zo als toen, dat er geen plaats is voor de allerarmsten aan het kerstdiner? Velen steken zich in een nieuwe outfit en er wordt voor miljarden aan eten ingeslagen, maar voor die arme weduwe en dat verschopte kind is er vaak geen plaats, hoewel we hen voor nog geen euro per dag een hoopvolle toekomst zouden kunnen bieden.

Daar moest ik vooral ook aan denken toen ik opnieuw door de dossiers van onze Indiase weeskinderen ging en las overAngel en Sofia die door hun ouders in de steek waren gelaten. Of aan Lavanya die op straat zwerft en bedelt om eten, omdat haar ouders aan AIDS zijn gestorven. Is er ergens een plaatsje voor deze kleine meisjes? 

Ook denk ik aan Shanmukah, een jochie van zes. Zijn vader ging er met een ander vandoor, waarna zijn moeder drie keer zelfmoord probeerde te plegen. Marry en Blessy werden door hun maanzieke moeder in de steek gelaten en hun dronken vader weigert voor hen te zorgen. Merristella en haar broertje Babu verhongerden omdat hun verlamde ouders niet voor hen konden zorgen. Wat moet er van deze kinderen terecht komen zonder hulp?

Saravanthi’s vader werd op brute wijze vermoord voor de ogen van zijn vrouw. Sindsdien is haar moeder zo getraumatiseerd dat ze niet meer voor zichzelf kan zorgen, laat staan voor haar. Evangelin en Sahaja verloren hun ouders bij de tsunami. Isaiah’s moeder stierf bij zijn geboorte en zijn vader overleed een paar jaar later aan kanker. Zijn oudere zusje probeerde voor hem te zorgen maar was niet in staat dit te doen. De kleine Yesuray verloor zijn ouders door brand in de fabriek waar ze werkten. Wie heeft er een plaats voor hem? 

Daarnaast zijn er de schrijnende verhalen van de kinderen die gezien hebben hoe hun ouders werden vermoorden tijdens een aanval van fanatieke Hindoes. Zoals Ahos die zo’n aanval overleefde maar nooit meer iets van zijn ouders heeft gehoord. Ook SwarnalathaMaheshen Paricha’s ouders werden vermoord. Ajit, van 14, verloor zijn vader op deze wijze en hijzelf werd ernstig verwond toen hij zijn vader te hulp schoot. Hij is vastbesloten om heel veel mensen over de liefde van Jezus te vertellen. Maar wie helpt hem nu? 

Mikhael verloor zijn twee kleine zusjes tijdens een aanval van extremisten. Dipak verloor zijn ouders toen die ‘s-nachts moesten vluchten. Zijn vader werd gedood en van moeder ontbreekt nog elk spoor. Manoj werd huilend, diep in het bos gevonden. Elisha werd zwaar mishandeld, terwijl zijn moeder werd verkracht en zijn vader vermoord. Hij moet nog heel vaak huilen als hij aan deze afschuwelijke ervaring denkt.

Ganesan daarentegen werd door zijn familie verstoten omdat hij Jezus had aangenomen en de moeder van Jhonny (geen foto) werd door haar man in elkaar geslagen en met haar zoon de deur uitgetrapt toen ze tot geloof in Jezus kwam. Er was thuis geen plaats meer voor hen. Iswarya van acht werd achtergelaten bij een busstation. Ze was uitgehongerd en sliep onder de bomen. De kans was groot dat ze in de prostitutie zou verdwijnen, of erger nog, vermoord voor orgaandonatie! Ze had geluk dat wij een plaatsje voor haar hadden in ons kinderhuis.

Misschien zegt u: Stop! Niet meer van deze ellendige verhalen Ik word er ziek van en mijn eetlust raakt erdoor bedorven! Maar dit is slechts een greep uit de vele verhalen van de kinderen voor wie wij wél een veilige, warme, liefdevolle plaats hebben gevonden, waardoor zij nu weer een hoopvolle toekomst tegemoet kunnen zien.

Maar buiten….? Buiten zijn er nog miljoenen kinderen die wachten en wellicht ook hopen. Hopen dat er misschien ook een plaatsje is voor hen. En u…, u kunt die plaats bereiden door een kind voor uw rekening te nemen. Het kost u slechts 65 cent per dag, ofwel € 20,- per maand. Kijk voor meer informatie in de folder van Abba-Child-Care die u hieronder vindt. En als u het doet…, dan is het pas echt Kerst, want dan heeft u niet een plaats voor dit kind bereidt, maar ook voor Hem die zei: “Wat je voor de minste hebt gedaan, dat heb je voor Mij gedaan”. Gezegende Kerstdagen

 Jaap Dieleman