AGENDA

Help Hura

Update huisje Hura: Oktober 2010

Grote blijdschap bij Hura en haar kinderen
Afgelopen week kreeg ik de foto's doorgemaild van het huisje van Hura. We weten nu zeker dat ze voor de winter warm en droog zullen zitten. Met dank aan alle gevers die dit mogelijk hebben gemaakt en aan de man die het restbedrag geleend heeft. We hebben nog € 8.000,- nodig om wat meubilair, huisraad en kleding te kopen en om de lening terug te betalen. Dus als u wilt meehelpen blijft uw gift van harte welkom.

Lees hieronder het hele verhaal en hoe het gegaan is.

Een nieuw huis voor Hura

Tijdens ons bezoek aan Kosovo hebben we ook weer een bezoekje gebracht aan Bajram Curri, een stad in de bergen van Noord-Albanië. Marko en ik werden diep getroffen door de armoede waarin weduwe Hura met haar vier kinderen leeft. Ze is een weduwe met vier kinderen die van € 25,- pensioen per maand moet zien rond te komen. 

Haar huisje is een krot dat van ellende uit elkaar valt. In elk vertrek lekt het en oplappen heeft niet veel zin. Marko en ik ervoeren beiden dat we hier iets aan moesten doen. We besloten dat er voor haar een nieuw huisje zou moeten komen. Inmiddels is er na ons een team uit de kerk van Marko geweest, dat het huisje provisorisch heeft gedicht, zodat ze in ieder geval droog de winter door kan komen. Ook hebben we besloten nu nog niet te bouwen omdat het ook al erg laat in het jaar is, en elk moment de winter kan invallen en dan kan er niet gebouwd worden. Bovendien hebben we het geld ook niet beschikbaar om te bouwen. Intussen hebben we dus de gelegenheid om fondsen te werven voor dit project. 

De kosten zijn geraamd op € 25.000,- en daarmee hopen we naast het huis ook wat huisraad en meubeltjes voor haar te kunnen kopen. Omdat ik nog druk bezig ben met fondsen te werven voor het kinderhuis in India, heeft mijn vriend Ulfert Doornbos besloten om de verantwoording voor dit project op zich te nemen. Ik ben erg dankbaar voor zijn aanbod en verwijs u dan ook graag naar de site van Multimissions www.multimissions.com voor meer informatie. Zie hieronder het nieuwste filmpje gemaakt door Ulfert met zijn team toen hij laatst in Noord-Albanie was.

Multimissions zal het geld inzamelen en het project verder uitwerken. Ook hebben we een klein filmpje van het project op YouTube gezet. Als je zoekt naar 'Hura heeft hulp nodig', vind je het gelijk. De banner die we hieronder hebben geplaatst, vertelt het hele verhaal in één oogopslag. De vraag is: Wilt u meehelpen om Hura een nieuw huis te bezorgen? Zij zal u geweldig dankbaar zijn, en vergeet niet dat wat wij voor de minsten doen, we feitelijk voor Jezus doen. Kijk voor onze nieuwste sponsoractie “One for a Miracle” ook eens op www.oneforamiracle.com.

Verslag Kosovo -- 1- 6 oktober 2009
Van 1 tot 6 oktober was ik samen met Marko Kloosterhof in Kosovo en Noord-Albanië. We waren er maar 6 dagen maar wat een impact had deze week op ons. Het zou een lange brief worden om alles te vertellen wat God in die paar dagen heeft gedaan. We hebben onder andere de zigeunerfamilie bezocht voor wie we vorig jaar een huis hebben laten bouwen. Het was een emotioneel weerzien; ze waren zo dankbaar en gelukkig met hun nieuwe huis. De oudste twee zonen waren er ook en deze mochten we tot Jezus leiden. We zagen trouwens elke dag en in bijna elk huis waar we verwelkomd werden, mensen tot Jezus komen. Dat alleen al maakte deze reis zo bijzonder. Omdat moeder en dochter bij familie waren, zijn we na ons bezoek naar hen toe gereden. Ook de familie van moeder mochten we die middag tot Jezus leiden, halleluja! Hier op de foto: Papa met zijn twee pasbekeerde zonen, zijn schoondochter en vier kleinkinderen die ons uitzwaaiden voor hun nieuwe huis. Wat een zegen dat we deze mensen mochten helpen, mede dankzij de vele sponsors die dit samen met ons mogelijk hebben gemaakt.

Besmate is genezen 
Verder bezochten we Besmate, een nicht van Vjollca. Hier op de foto in het midden tussen Rrezarte (links) en Vjollca (rechts). Drie jaar eerder heb ik haar ook mogen bezoeken. Ze was verlamd en had zeven jaar niet kunnen lopen. Ook had ze zelfmoordneigingen en was ze erg depressief. We hebben destijds met haar gebeden maar eerlijk gezegd, vroeg ik mij toen af hoe het verder met haar moest. Verlamd, depressief, omgeven door moslims en zo geïsoleerd. Hoe zou haar prille geloof kunnen standhouden? Enfin, het was nu drie jaar later dat we haar weer opzochten. Ze was de was aan het ophangen en het huis zag er keurig uit. Zo anders dan vorige keer. Besmate was zo blij ons te zien en ze ontroerde ons allemaal tot tranen toe met haar krachtige getuigenis. Ze getuigde: “Er is geen dokter, geen priester of imam die mij heeft genezen, maar Jezus Christus. Ik zal Hem trouw blijven tot mijn dood en niets en niemand kan mij van mijn liefde voor Jezus afbrengen."

Haar twee zoontjes vertelden ons dat ze ook in Jezus geloofden omdat ze gezien hadden wat Hij voor mama had gedaan. En ze vertelden ons dat mama hun nu elke avond uit de Bijbel voorlas. Gods nabijheid was tastbaar aanwezig terwijl Besmate en haar zoontjes ons vertelden wat God allemaal voor hen had gedaan. We zaten met tranen in onze ogen te luisteren en waren buitengewoon bemoedigd door dit prachtige getuigenis. Waar had Besmate de kracht gevonden om stand te houden terwijl ze zo geïsoleerd woont en geen kerk kan bezoeken? Ze vertelde ons dat ze elke maandag naar “The hour of decision”, een christelijk programma van radio Pandorra luistert. God zij dank voor deze uitzendingen. We waren erg bemoedigd, maar we zagen ook dat haar kinderen geen schoenen hadden. We gaven hun geld om schoenen te kopen, waarna we met een dankbaar hart huiswaarts keerden, stil van de grote wonderen die God voor deze mensen had gedaan.

“The hour of decision”
Uit het verhaal van Besmate blijkt wel hoe belangrijk radio is voor de evangelieverkondiging. Niet alleen om Moslims te bereiken maar ook om pasbekeerde moslims, en vooral vrouwen, die vaak niet weg mogen van huis, te kunnen bereiken en te bemoedigen met het woord van God. Door het wegvallen van de sponsor dreigt nu dit belangrijke werk stil te komen liggen. Ik heb Bram gezegd dat we zullen meezoeken naar sponsors. Dit lijkt me een mooi project voor een kerk. Als gemeente kunt u voor € 250,- per maand, elke week 300.000 moslims in Kosovo bereiken met het evangelie. Een gouden kans om vruchtbaar te zijn in de verkonding van Gods Woord in een moslimland. Maar ook individuele gevers zijn natuurlijk van harte welkom. Elke bijdrage kan de eeuwige bestemming van mensen veranderen. Helpt u ons mee?

Een nieuw dak voor de Kaqi-familie 
Een jaar of drie geleden hebben we een huis laten bouwen voor de familie Kaqi, een gezin met zes kinderen dat in een klein houten keetje woonde. Vjollca heeft zich ontpopt als een ras-evangelist en Alie, haar man, werkt nu voor Bram als chauffeur. Een bezoekje aan hun mooie gezin konden we niet weigeren. Maar bij dit bezoek kwam ik er tot mijn schrik achter dat hun dak in de slaapkamers lekte. De muren waren zwart uitgeslagen van de schimmels. Levensgevaarlijk voor de gezondheid van de kinderen die daar elke nacht in moeten slapen. Woongarantie kun je in Kosovo wel vergeten en de aannemer was allang gevlogen. Maar zo kon het ook niet blijven, dus heb ik onmiddellijk Mohammed gevraagd om de kosten te berekenen. Het was € 1800, -. Ik heb gevraagd of hij het in orde wilde maken en inmiddels is het dak al gerepareerd - tot grote vreugde van de Kaqi’s, die nu veilig de winter tegemoet kunnen zien. (Foto links:  Alie & Vjollca met Jaap).

We zijn dankbaar dat Mohammed, de aannemer, deze klus zo snel heeft geklaard. Hij heeft al vaker voor Bram huizen gebouwd en verbouwingen gedaan. Hij was ook degene die, in opdracht van ons, het huis van de zigeunerfamilie heeft gebouwd. Ik had hem daar nog speciaal voor bedankt. Mohammed was erg blij om mij weer te zien en hij is duidelijk op mij gesteld. Ook hadden we nog een verrassing voor hem in petto, want we hadden nu ook al weer een andere klus voor hem klaarliggen.

De Kosovo-reis samengevat
Onze week in Kosovo was een week met grote gevolgen. Zo hebben we er zelfs drie projecten aan overgehouden: Het Radioproject, de reparatie van het dak van het huis van de familie Kaqi en de bouw van een huisje voor Hura. Alle hulp is hartelijk welkom en ook nodig om al deze projecten tot een goed einde te brengen. Helpt u ons mee?