AGENDA

Houtproject Kosovo

Centrale verwarming, warme truien en een goed geïsoleerd huis. Zo komen wij in Nederland onze zachte winter door. Je moet er niet aan denken dat de verwarming het op een ijskoude dag begeeft.
Maar in de Balkan en in het bijzonder in Kosovo is dat heel anders.

Houtproject Kosovo

Het kan er extreem koud zijn en er kan wel een meter sneeuw vallen. De winter kan maanden duren en als je dan geen hout hebt, zit je echt in de kou. Het levert slapeloze nachten op. Je huis verwarmen met een houtkachel is dan de enige manier om op temperatuur te blijven. Voordeel is dat op de kachel ook meteen brood wordt gebakken en eten gekookt. Maar wie afhankelijk is van een weduwenpensioen van € 45 ,- per maand, kan al dit benodigde hout nooit betalen.

Stichting de Brug bezorgt de allerarmsten deze winter brandhout en kan dit regelen voor 55 euro per kubieke meter. Dit is inclusief de kosten van houtzagers en mensen die het hout thuis afleveren. Zo krijgen niet alleen de allerarmsten steun tijdens de wintermaanden; óók is het goed voor de werkgelegenheid.

En wat een voldoening schenkt het om deze arme mensen er lekker warmpjes bij te zien zitten. Hun dankbaarheid is hartverwarmend als wij hen de winter door helpen.

Daarom doet St. de Brug er alles aan om de allerarmsten te helpen, maar ze is daarbij wel afhankelijk van steun uit Nederland.

Zou u willen helpen om ook de Kosovaren de winter door te helpen? Dat zou een geweldige steun zijn. Stort dan uw bijdrage voor Stichting de Brug in Harderwijk op NL78INGB0000562283. Of kilk hier als u direct online wilt doneren. Hartelijk dank namens de Kosovaren.

Waardigheid voor ouderen Kosovo mag niet stoppen

‘Zouden jullie ons later kunnen begraven, want we hebben niemand die dat voor ons kan doen.’ Deze vraag kregen mijn vrienden van De Brug in Kosovo een paar jaar geleden te horen van een ouder stel. Het schokte hen. Ze hielpen allerlei soorten mensen, maar waren nooit concreet in aanraking geweest met eenzaamheid en armoede onder ouderen.

Korte tijd later werd het werkelijkheid toen de oude man stierf die je hier rechts op de foto ziet. Zijn vrouw (links hieronder) bleef alleen achter.

Toen ik haar opzocht in haar houten huisje dat eigenlijk niet geschikt is voor de winter, straalde ze van blijdschap over ons bezoek. Ze noemde mij haar zoon (ze heeft 4 zonen in de oorlog verloren en nu dus ook haar man). Het raakte mij diep en ik heb haar toen een kub hout gegeven voor de komende maand. Deze ouderen zijn in Kosovo het kind van de rekening. Pensioenen zijn een paar tientjes en zorgverzekeringen, zoals wij ze kennen, bestaan niet. De Brug maakte een plan en kreeg het tv-programma Max Maakt Mogelijk zover om samen voor 25 huishoudens met eenzame ouderen te zorgen. Het bleek een groot succes.

Deze ouderen leefden op. Sommigen kregen nooit bezoek en nu stond er af en toe een vrijwilliger voor de deur om koffie te drinken. De mensen kregen geregeld voedselhulp, warme maaltijden in de winter en shampoo en zeep. De ouderen kregen hun waardigheid terug. Maar helaas duurt een Max Maakt Mogelijk-project maar twee jaar. 

De Brug is daarom al vroeg begonnen met uitkijken naar andere middelen, maar de kosten zijn erg hoog. Het nieuws dat het project stopt, is een grote klap voor de ouderen. “Hoe moet ik mijn medicijnen nu betalen?” vraagt een man zich af wiens medische rekeningen hoger zijn dan z’n pensioen.

De Brug wil deze ouderen niet aan hun lot overlaten. Ik heb er een paar ontmoet en het greep me aan hoe zij zijn veranderd door dit project. We zijn dus opnieuw op zoek naar mensen die iets voor deze ouderen willen doen. Toen de oude vrouw zei dat ik haar zoon was en ze mij omhelsde, dacht ik: 'Je laat je moeder toch ook niet in de kou staan?' Daarom willen we graag iets voor deze ouderen doen.  

Als we hun bijvoorbeeld € 50,- per maand kunnen geven, is dat een geweldige steun in de rug en geef je hun daarmee hoop en een blijvende verbetering. Omdat ik dit werk van harte onderschrijf, wil ik u oproepen om dit werk te steunen.

Helpt u mee? Een kubieke meter brandhout kost € 55,-; hier kan een gezin een maand de kamer mee verwarmen. Voor ongeveer € 250,- helpt u een familie warm de winter door. U kunt direct online doneren door hier te klikken. Ook kunt u uw gift overmaken op bankrekening NL78INGB0000562283 van St. De Brug te Harderwijk o.v.v. ‘Brandhout’. We wensen u, samen met allen die u lief zijn, een gezegende Kerst toe!

Een warme groet van het Brugteam Kosovo
Bij voorbaat dank namens de ouderen