AGENDA

Project Ambon

Het had vorig jaar zomer al heel veel geregend op Ambon. Maar niemand kon vermoeden tot wat voor rampzalige gevolgen dit zou leiden, totdat op vrijdag 13 augustus 2010 een enorme aardverschuiving het huis van de familie Loppies compleet verwoestte. Hun hele inboedel ging daarbij volledig verloren. In één klap waren ze letterlijk alles kwijtgeraakt.

Maar gelukkig was er die avond 'toevallig' niemand van hen thuis. Was dit een wonder ...,
of was het Gods bescherming?  Hoe dan ook - ze waren in een klap dakloos en ook nog alles kwijt. Bij familieleden konden ze tijdelijk onderdak vinden, maar de regering van Ambon deed niets. Nu moesten ze alles opnieuw opbouwen, en dat met een gezin van 7 kinderen.  Bijna onbegonnen werk voor deze arme familie met schoolgaande kinderen.

Maar vader Marcus Loppies (54) is erg handig en heeft met inspanning van al zijn krachten een tijdelijk hutje kunnen bouwen van wat oud hout en golfplaten. Het is een armoedig en mensonterende situatie, maar het was nu eenmaal niet anders. Hij heeft inmiddels ook een klein nieuw fundamentje gelegd en een paar zakken cement bij elkaar gespaard. Maar het werk ligt stil want het geld is op om een huis te bouwen. Met studerende kinderen en alle monden die gevoed moeten worden blijft er gewoon niets over om weer iets nieuws op te bouwen, ook al heeft Marcus tot nog toe erg zijn best gedaan.

Bewogen met hun lot
We raakten bewogen met hun lot en willen hen graag helpen. Omdat het stukje grond al hun eigendom is en Marcus zelf heel handig is, kan hij gelukkig zelf heel veel doen. Toch is er zeker € 10.000,- nodig om een fatsoenlijk huisje te bouwen voor Marcus en Efi en hun zeven kinderen. Om snel te kunnen beginnen, hebben we alvast  € 1000,- gestuurd en nu zoeken we sponsors die mee willen helpen om deze droom te verwezenlijken. 

Dit is hun ‘keuken’ en  ‘kast’ en ‘douche’ – wij willen iets beters voor deze mensen dan deze mensonterende situatie. Helpt u mee?

Wilt u meehelpen?
Stort dan uw bijdrage op ING rekeningnummer NL46INGB0005169971 van Stichting de Heilbode met vermelding van “Project Ambon”. De ‘Loppies’ zullen u buitengewoon dankbaar zijn. En alle sponsors willen we graag een mooie poster van de baai van Ambon sturen. Vermeld dan bij uw gift dat u deze poster graag wilt hebben.

Project updates

Laatste update
Het is inmiddels 2015 en we zijn al een paar jaar niet meer naar Ambon geweest. Wanneer we weer gaan hopen we de 'Loppies' op te zoeken in hun nieuwe huis en daar t.z.t. verslag van te doen. Alle donateurs heel hartelijk dank dat u deze droom mogelijk heeft gemaakt voor deze arme familie.

Verslag September 2012
We hadden ons erg verheugd op onze reis naar Ambon en vooral ook op het bezoek aan ons project. Maar helaas, de eerste indruk viel erg tegen, want er was veel minder gebeurd dan ik verwacht had. De oorzaak was dat het bijna een half jaar heel veel heeft geregend, waardoor het werk stil kwam te liggen. Bovendien was de regenval op 1 augustus zo ernstig dat er op heel Ambon veel huizen en wegen zijn weggespoeld, zo ook de weg naar Hatalay. 

Een aantal weken kon met slechts lopend en met grote moeite het dorp bereiken totdat de weg provisorisch met mankracht was hersteld. Toen wij  kwamen, sloeg het weer om en kon men het dak gaan plaatsen (zie foto). Inmiddels ligt het dak er al helemaal op. 

Nu het dak dicht is, kunnen ze binnen verder, ook als het weer opnieuw omslaat. We wensen de familie Loppies bijzonder veel zegen toe met het afmaken van het huisje in de komende tijd. Hun dankbaarheid was enorm want ze bleven zich maar uitputten in bedankjes dat wij dit mogelijk hebben gemaakt. Voor Antje, die de benefitdiners had georganiseerd, is het helemaal leuk om te zien wat er met de opbrengst van de diners is gedaan. We hopen te zijner tijd het eindresultaat te zien en u daarvan ook foto's te sturen. Nogmaals alle gevers hartelijk dank en bid dat de Loppies nu snel hun huisje kunnen voltooien. 

Project Ambon - Missie geslaagd
Ik kan niet anders zeggen, het was een superleuk feestje op woensdagavond 30 mei j.l. in Strandpaviljoen 'Kaap Flevo'.  We zouden het eerst doen voor 80 gasten. Maar al snel hadden we er meer. Dankzij de gewilligheid van Erik en Rob, de eigenaren van Kaap Flevo, kregen we er nog 40 stoelen bij. Maar ook die waren snel vol. Al gauw hadden we ruim 125 aanmeldingen. En we hebben er zelfs een paar moeten afwijzen. Jammer maar we zaten aan onze grens.

Antjes nicht uit Ambon had een schitterend visgerecht gemaakt en sate op authentieke Indonesische wijze. Het eten was ronduit verrukkelijk, zoals ook wel bleek uit de mooie reacties van de aanwezigen. Naast de opbrengst van het eten, hebben we ook nog een inzameling gedaan met een verloting van een prachtig typisch Indonesisch overhemd. We waren overweldigd door de enorm goede respons, want de netto opbrengst van het eten, plus de giften waren samen meer dan voldoende om het project te kunnen voltooien. Alle gevers en eters heel hartelijk dank, en vooral ook Rob en Erik die hun restaurant kosteloos voor dit doel beschikbaar hadden gesteld en onze gasten na afloop ook nog op een ijsje trakteerden. Ze zijn zo enthousiast dat ze het heel graag nog een keer willen doen, en we zullen daar zeker dankbaar gebruik van maken, maar dan wel voor ons project 'Abba Village' in India.

In september gaan we zelf naar Indonesië en ook naar Ambon. Bij die gelegeheid zullen we zeker ook ons project bezoeken en wellicht is het nieuwe huisje dan al in gebruik. Een fotoverslag heeft u dus nog tegoed van ons. Hieronder alvast een paar fotootjes van het benefit-diner met Antje in het midden, in Indonesische kledij, die met veel plezier het eten opschept, en links en rechts een aantal gasten die zichtbaar genieten van het heerlijke Indonesische eten. 'Makan Enak'.  Voor herhaling vatbaar, dus hou onze site in de gaten.

Benefit Diner – 30 mei 2012
Het eerste benefitdiner op 2 april j.l. was een groot succes en daarom doen we het nog een keer. Kom daarom op 30 mei a.s. lekker Indonesisch eten bij strandpaviljoen Kaap Flevo, Strandweg 165 te Zeewolde. Met dank aan de eigenaars, Rob & Erik, die hun prachtige restaurant kosteloos beschikbaar hebben gesteld, kunnen wij aan het strand van Zeewolde, met zicht op het Wolderwijd, ons diner uitserveren. Schrijf je snel in want we hebben slechts plaats voor zo’n 80 mensen.    

We hebben al € 7.500,- bij elkaar gebracht. Een 3e deel daarvan kwam uit de opbrengst van Antje’s kookkunst. We hebben nu nog € 2.500,- nodig om dit project te kunnen voltooien. Daar kan dit diner een mooie bijdrage in leveren. Daarom nodig ik u van harte uit om lekker te komen eten voor € 15,- p.p. en tevens een goed doel te steunen. Opgeven via [email protected] of bellen met 0624397654.

Kunt u niet komen, maar wilt u toch een bijdrage geven? Ga dan naar de website om online te doneren of stort uw bijdrage op NL46INGB0005169971 van Stichting de Heilbode t.n.v. “Project Ambon”. De ‘Loppies’ zullen u heel dankbaar zijn. Kijk hier voor het uitgebreide verslag over dit project.

U kunt nu genieten van een overheerlijke maaltijd, zodat zij straks kunnen genieten van een nieuw dak boven hun hoofd. Klik op de poster voor informatie.