AGENDA

Zigeunerhuis Kosovo

Op 21 september 2008 was ik diep geraakt bij het zien van die arme pasbekeerde zigeunerfamilie in hun bouwvallige krotje (zie foto’s). Hun kinderen zijn ziek en ze hadden niets te eten. Ik voelde Gods hartenklop voor deze arme mensen en heb toen besloten om een huis voor hen te laten bouwen. We hebben dezelfde week uit onze reserve € 10.000,- voorgeschoten, zodat de aannemer gelijk aan de slag kon. Tegelijkertijd hebben we toen een flashfilmpje gemaakt om fondsen te werven.

Hier kunt u dit filmpje bekijken

We hebben begrepen dat inmiddels het dak erop zit en het huisje er dus al staat, maar het moet uiteraard nog wel helemaal afgewerkt worden.  We hadden gehoopt om met deze brief nog een paar nieuwe fotootjes mee te kunnen sturen, maar omdat het contact met Kosovo niet is gelukt, blijf ik u die foto’s helaas schuldig. Bij de volgende nieuwsbrief zal ik uitgebreid verslag doen van de bouw van het zigeunerhuisje. Toch zijn er zeker nog wel een paar bijzondere details te melden. Zoals u weet, hebben we sponsoring gezocht in Nederland. En we zijn ook echt bijzonder verrast met de overweldigende reacties uit heel het land. We hadden voor ons project € 20.000,- nodig en het grootste gedeelte hebben we al binnen, zo’n € 18.000,-  We vertrouwen God dat die overige € 2000,- ook wel binnen zal komen. Alle gevers heel, heel erg hartelijk dank voor jullie hulp!  Zonder deze sponsors zouden we dit project nooit kunnen verwezenlijken. De afgelopen week heb ik alvast de tweede € 10.000,- naar Kosovo gestuurd, zodat het werk niet zal stagneren terwijl ik in India ben.

Naast de bouw van het huisje, willen we ook wat huisraad, bedden en eten voor deze mensen kopen. En ik heb Bram gevraagd om de twee kinderen (bovenste fotootje links) medisch te laten onderzoeken. Ze lijden aan een soort suikerziekte waaraan eerder al een broer van hen is overleden. Tegenwoordig hoeft niemand zomaar aan suikerziekte te sterven want er bestaan gelukkig goede medicijnen. Maar omdat ze geen geld hadden, moesten ze ook deze noodzakelijke medische zorg missen. Wij willen hun die zorg nu aanbieden en hen zo nodig helpen met de noodzakelijke medicijnen. Ondertussen blijven we bidden om een wonder van Gods bovennatuurlijke genezing voor hen beiden. Zie hieronder nogmaals de foto’s van hun oude huis en hun nieuwe huis in aanbouw. Naar verwachting kunnen ze het huis voor het eind van november betrekken.

 

Op 21 september was de visie voor dit huis geboren en op 12 oktober, amper 3 weken later, lagen het fundament en de vloer er al. Inmiddels zit het plafond er al in en ligt het dak er ook al op. Zoals gezegd moet u nog even op de laatste foto’s wachten. Met een paar weken zullen ze nu echt veilig en warm in hun nieuwe huis zitten.

 

Sponsoring
In Nederland zijn we gelijk begonnen met het delen van Gods hart voor deze arme mensen. We hebben een nieuwsbrief uitgestuurd en op onze website www.heilbode.nl een klein filmpje geplaatst om dit plan met onze achterban te delen.  Sommigen hebben gevraagd of ze dit filmpje (4 min.) mochten hebben omdat ze het willen laten zien op school, in hun klas, in hun vriendenkring, club of gemeente. Een zakenman wilde het met zijn collega’s delen om sponsors te werven. Een andere vriend liet me weten dat hij de kachel voor zijn rekening wil nemen. We zijn natuurlijk heel blij met zulke initiatieven en stellen dit filmpje dan ook graag ter beschikking.  Als u het filmpje wilt downloaden, klik dan hier (Quicktime versie) of hier (voor Windows mediaplayer).  En dan was er nog het initiatief van kunstenares Jo-an Schilstra uit Friesland, die haar kunstwerken aanbood als sponsoring. En zo was er ook een meisje die € 400,- had gespaard om naar Kosovo te gaan, maar omdat die reis niet doorging, heeft ze dit bedrag aan ons project geschonken. Geweldig gewoon!  U begrijpt dat we bijzonder zijn bemoedigd door zoveel mooie reacties. We hebben inmiddels dus al ruim € 18.000,- binnen en we hebben het volste vertrouwen dat die overige € 2.000,- ook nog wel binnen zal komen. Kijk nog eens naar de blije gezichten van deze mensen en bedenk dan dat ze mede dankzij uw giften over een maand een fijn dak boven hun hoofd hebben. Namens deze arme zigeunerfamilie en namens Jezus - alle gevers heel hartelijk dank. Gods rijke zegen.

De glimlach van Jezus          
Misschien kunt u zich nog herinneren wat de zigeunermoeder had gedroomd. Namelijk dat ze Jezus had gezien en dat Hij zei: “Het spijt me! Ik heb overal om hulp gezocht om jullie te helpen, maar ik heb nog niemand gevonden. Het spijt me!” Die woorden hadden mij diep geraakt omdat ik besefte dat Jezus hulp voor deze mensen zocht. En vanwege die droom ben ik toen in actie gekomen. Maar eind vorige week kreeg ik nog een bijzondere email van Ingrid van Diest. Ingrid werkt in Kosovo en bracht laatst nog een bezoekje aan deze zigeunerfamilie. De moeder vertelde dat ze opnieuw een droom van Jezus had gehad. Ze zag hem een baby wiegen in een bedje. Hij had een grote glimlach op Zijn gezicht. Het viel haar op en ze zei tegen Jezus. “Waarom lacht U?”. En Jezus zei met een stralend gezicht tegen haar: “Ik ben zo blij dat Ik nu hulp heb gevonden en dat Ik je nu dit nieuwe huis kan geven!” Ik was diep geraakt toen ik dit hoorde en ik moest opnieuw denken aan Jezus’  woorden:  “Voor zover gij dit aan een van mijn minste broeders hebt gedaan, hebt gij het Mij gedaan!”  Door dit project maken we dus niet alleen deze mensen blij, maar ook Jezus zelf is verheugd want wat u voor deze zigeunerfamilie  gedaan hebt, hebt u ook voor Hem gedaan!